Periodiek Vasten: leeg en gezond

Intermittent fasting ofwel Periodiek vasten

Als lid van Sportrusten deed ik in de maand september mee aan het Periodiek Vasten (PV) programma. 30 dagen at ik geen ontbijt en een keer at ik 24 uur niet. Via Sportrusten krijg ik elke dag een mail met een video en adviseurs van de Voedingsacademie stonden klaar in de facebookgroep om vragen te beantwoorden. Periodiek Vasten heet ook wel Intermittent Fasting en ik deed de vorm waarbij je 16 uur niet eet en acht uur wel (16/8). In die acht uur – het eetraam –  at ik alleen lunch en avondeten, koolhydraatarm. Geen suiker, pasta, brood. In het vastenraam van 16 uur at ik niets en dronk alleen water, zwarte koffie en verse gemberthee.

Mijn Periodiek vasten methode: 16-8 en dan maar twee maaltijden in die 8 uur

Idioot, of niet?

Nu denk je misschien, wat een idioot is die Marieke toch. Met al die gekke eetgewoonten en nu dan weer vasten. Dat dacht ik tot augustus ook. Vasten heeft voor mij een extreme bijklank en associeer ik met extreem diëten of religieuze vastenmaanden. Dat laatste klinkt mooi, maar heb ik niets mee. En dat eerste klinkt als gevaarlijk of ziek (anorexia bijvoorbeeld). Waarom deed ik dit dan? Ik wilde het uitproberen. Sinds begin dit jaar deed ik al aan koolhydraatarm eten en geen tussendoortjes, nuchter sporten enzovoorts. Ik voelde me door Periodiek vasten: leeg en gezond.

Spinaziewraps met zalm en roomkaas

Rustig afbouwen

Ik heb het begin september rustig afgebouwd, mijn ontbijt steeds een uur opgeschoven en mijn lunch ook. Tot ik na drie dagen op lunch om 12.00 u uit kwam en dus geen ontbijt meer at. Natuurlijk had ik wel eens een rommelende maag, een leeg gevoel. De eerste impuls is dan eten. En dan balen dat ik dat niet kan. Maar na vijf minuten is dat rommelende gevoel weg. Dat lege gevoel niet, maar dat is vreemd genoeg geen vervelend gevoel. Eigenlijk werd het een fijn gevoel. Ofwel: periodiek vasten: leeg en gezond.

Ook mijn gezicht is slanker geworden…

Gezond worden

En dat uitproberen van periodiek vasten beviel heel goed. Sinds begin dit jaar viel ik vijf kilo af met koolhydraatarm eten, nuchter hardlopen enzo, ook een Sportusten programma. Maar in de weekenden wil ik nog wel eens borrelen, met wijn, kaasjes en chips. Dan kan ik ineens zomaar twee kilo er bij krijgen. Als ik dan op maandag weer ontbijt en lunch oversla, is die twee kilo in een keer weg. Wat een kick! Mijn BMI is goed (23), maar ik heb nog een hoge bloeddruk en wil om gezond te zijn nog wat kilo’s kwijt. Dat lukt nu goed en is niet erg zwaar. Ja, periodiek vasten: leeg en gezond.

Avocado met sojasaus, of olijfolie en balsamico-azijn

Blijvend periodiek vasten

Het periodiek vasten beviel zo goed dat ik het gewoon blijf doen, net als koolhydraatarm eten. Ik lees er veel over en informeer me goed, zoals met bijvoorbeeld deze blog. Ik ontbijt dus nooit meer. Drink een kopje verse gemberthee, en later nog wat koffie. Doe met gemak een nuchtere hardlooptraining en lunch om twaalf uur gezond. In de herfstvakantie genoot ik gewoon lekker mee van de borrels en ook frites en stroopwafels gingen er in als koek. Met als resultaat dat ik in een week twee en een halve kilo aan kwam. Na twee dagen PV zat ik weer op mijn gewicht van voor de vakantie. Periodiek vasten: leeg en gezond.

5 Replies to “Periodiek Vasten: leeg en gezond”

  1. Heel herkenbaar. Ik had bijna net hetzelfde kunnen schrijven want heb een zelfde weg afgelegd: eerst kha, in de maand mei zelfs 4 weken keto gedaan, nuchter sporten en het IF programma gevolgd. Ben in totaal 4 kg kwijt en voel me supergoed. Mijn bmi is 22,6 dus is nu echt goed vind ik zelf. Deze maand doe ik suikervrij en dag bevalt ook goed, maar eigenlijk deed ik dat al zo’n beetje, alert voor suikers, dus heb minder bijgeleerd dan met IF. Vind het inderdaad echt een eye opener. Ik heb zelfs vastgesteld dat mijn looptrainingen beter gaan als ik op het einde van mijn vast ben, hoe gek is dat! Ik dacht net dat het omgekeerd zou zijn maar nop.

    1. Ja wat een mooie weg leggen we samen af! Ik ben enorm fan van Sportrusten met alle verschillende uitdagingen en maandprogramma’s. Hou vol!

  2. Ik vind het knap dat je het kan. Wat zijn de adviezen op lange termijn? Ben je niet bang dat je energie stoffen (koolhydraten) mist in je lichaam? Als het zo ontzettend schommelt tijdens feestperioden als bijv. weekend, wat gaat het dan in de toekomst doen? Ik ken meer mensen die al jaren 2 keer per dag eten en daar aan wennen, maar dan idd gelijk aankomen bij vakanties of feestdagen. Of neem je dat voor lief, omdat je je de rest van het jaar heel goed voelt. Ik ga er graag het gesprek over aan met je.

    1. Op lange termijn is het vooral volhouden. Nee ik mis de koolhydraten niet, want die eet ik wel, ze zitten ook in fruit en groente. Ik eet niet helemaal zonder koolhydraten. Ik schommel niet zoveel, omdat ik het niet overdrijf tijdens de feestdagen. Ik compenseer met soms een dagje vasten, bijvoorbeeld op maandag na een weekend met veel eten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *