Meditatie: een momentje voor mezelf

Als lid van het Sportrusten programma deed ik in oktober mee aan een nieuwe uitdaging: een maand lang twee keer per dag mediteren. Dat doe ik natuurlijk wel eens bij mijn yoga les en soms ook wel met de app van VGZ. Maar dit keer waren het geen begeleide meditaties. We zouden een maand lang twee keer per dag twee keer tien minuten mediteren. Een momentje voor mezelf…

Twee keer per dag 20 minuten mediteren

Voor het gemak deed ik dat een keer in de ochtend, direct na het opstaan. En de tweede keer voor het slapen gaan. De tien minuten bestonden uit een Vipassana meditatie en een Bodyscan. Beide tien minuten lang. Nou ben ik nogal een druk mens en kan ik niet echt goed stilzitten. Die eerste tien minuten mocht ik niet tellen, geen muziek opzetten, geen mantra herhalen. Alleen op de driehoek rond je neus concentreren, waar je ademhaalt. Het tweede blokje van tien minuten deden we de Bodyscan, een bekende yoga of mindfulness oefening. Begeleid doe ik die met gemak een half uur lang. Maar zelf ben ik in een paar minuten wel uitgescand. Dan ben ik nog niet echt ontspannen en het voelt niet als een meditatie. Maar ik hield vol. Een momentje voor mezelf.

Rugpijn, zitten en liggen

Om te kijken hoe het ging hield ik een dagboekje bij. Het lukte mij niet elke dag om twee keer te mediteren. In de ochtend meestal wel, heerlijk zelfs. Maar in de avond viel ik vaak bij de eerste of tweede meditatie al in slaap. Nou ja, dan had ik het kennelijk nodig. Dat zitten in kleermakerszit is niets voor mij. Een enorme pijn in mijn rug kreeg ik er van. Zelfs als ik op zo’n vierkant yogakussentje ging zitten had ik pijn. Ik kocht daarom een meditatiekrukje. Maar na drie dagen brak dat krukje al… Gelukkig kreeg ik snel een nieuwe. Tijdens de bodyscan ging ik op mijn yogamat liggen, want mijn rugpijn leidde teveel af.

Afleiding

Afleiding was er ook van mijn huisgenoten. Als ik voor zeven uur ‘s ochtends startte ging het nog wel goed, in een doodstil huis waar bijna iedereen nog slaapt. Maar als ik later ging zitten, kwam er altijd wel iemand binnen. Licht aan, gepraat, vragen stellen. Omdat ik in de badkamer zit, komt er regelmatig iemand tanden poetsen. Echt moeilijk om dan door te gaan zonder te reageren. In de avond was dit ook moeilijk, want welk plekje in huis in rustig?

Gelijkmoedig verder

Ik heb de hele maand regelmatig gemediteerd. Ik vond het leerzaam en moeilijk. Ik kreeg geen diepe ervaringen of inzichten. Wel vaak en veel pijn bij het zitten, maar ja, die rugpijn had ik al. Dus maar gelijkmoedig verder zoals Koen de Jong dat in zijn instructies dagelijks zei. Dat is best moeilijk, als je je niet kan concentreren en pijn hebt. Maar meer mindful bestaat natuurlijk niet. Onder de moeilijkste omstandigheden bij je opdracht en jezelf blijven. Ik ben de pijn niet, ik observeer hem. En besteed er niet teveel aandacht aan. Met een rustige ademhaling en lang uitblazen, bij jezelf blijven en ontspannen.

Een momentje voor mezelf

Wat is het mooiste wat het me bracht? Een momentje voor mezelf. Tussen werk, sport, gezin, koken en boodschappen doen. Tussen kinderen, man en au pair. In een soms doodstil huis of juist met veel lawaai me niet laten afleiden, maar lekker op mijn krukje zitten.

One Reply to “Meditatie: een momentje voor mezelf”

  1. knap dat je t volhoudt, terwijl je heel veel weerstand beschrijft. Toch blijven proberen. Bewonderenswaardig. HIer is het ook druk in huis, maar mijn slaapkamer is mijn plek, ja om te slapen, maar ook om te werken en ook voor yoga of meditatie. Met een instructie op de deur, als ik niet gestoord wil worden. Koptelefoon op om me te focussen. Maar als moeder en verzorger blijft t lastig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *