Hardlopen, ademhalen en eten

5 kilo kwijt met Sportrusten programma

Op 2 januari startte ik met het 5 kilo kwijt programma van Sportrusten, wat bestaat uit hardlopen, ademhalen en eten. Eerder schreef ik al wat het resultaat was van de eerste maand. Ik ben niet gestopt en na drie maanden was ik dan echt vijf kilo kwijt. Drie dagen achter elkaar bleef ik op min vijf kilo en een beetje. Niet één dag, zoals de afgelopen maanden wel eens gebeurd was. Maar drie dagen achter elkaar. Wat ben ik trots!

Een vooraf foto…

Het programma is veelomvattend: hardlopen, ademhalen en eten . Dus niet alleen een dieet volgen, maar ook ademhalingsoefeningen doen en drie keer per week hardlopen. Ik liep meestal twee keer, maar sinds ik thuis werk meestal drie keer. Het eetschema bestaat uit drie maaltijden per dag, koolhydraatarm en zonder tussendoortjes. Ik eet bijna geen suiker en heb ook de alcohol afgezworen. Ook horen er ademhalingsoefeningen bij, waar mijn hoge bloeddruk van daalt en ik lekker rustig in mijn hoofd word.

Een foto van vandaag

Levensgenieter

Meestal als ik gezonder wil worden, vertel ik het niet aan iedereen. Nou ja, mijn omgeving weet natuurlijk dat ik graag sport. Maar dat vind ik ook zo leuk. En men weet dat ik graag gezond eet. Maar ook lekker want ik ben een levensgenieter. Ik hou van chocola, koekjes, drop, wijn en chips en eten met mate vind ik moeilijk. Dus de snoeppot op kantoor eet ik wel eens leeg, of het nou drop, koekjes of Tucjes zijn die er in zitten. Ik schaam me een beetje voor mijn slappe houding. Ben gewoon niet zo goed in diëten. En ik kook graag voor mijn gezin en vrienden, dus dat moet niet saai en kaal worden.

Wandelen, genieten en gezond zijn

Sociale controle

Deze keer pakte ik het anders aan. In december schreef ik me al in voor het 5 kilo kwijt in 30 dagen met Sportrusten-programma in, want ik hou van hardlopen, ademhalen en eten. Ik vertelde het nu wel aan familie, collega’s en vrienden. Ik had hun hulp namelijk hard nodig. Geen tussendoortjes is pittig voor mij, dus spreek me er maar op aan. Ook mijn hardloopmaatjes leven mee en kennen mijn verhalen over koolhydraatarme recepten en nuchter trainen nou wel.

De aanpak werkte. Op kantoor werd ik aangesproken op mijn gesnoep als ik zondigde met drop. Twee collega’s hebben het kookboek van Hoe word je 100 al gekocht. Mijn hardloopmaatjes prijzen me regelmatig met mijn resultaat en vragen me vaak hoe het gaat. Zij zien ook echt dat ik kilo’s kwijt ben, eerst alleen in mijn gezicht, maar later ook aan mijn benen en billen. Mijn gezin is gematigd enthousiast, wat vooral met het eten te maken heeft. Mijn man en kinderen houden erg van chocolade(hagelslag), jam, koekjes, borrelen met chips, kaas en worst. En mijn man drinkt heerlijke wijnen, naast mij op de bank en aan tafel. Toch eten mijn mannen zo’n vier a vijf keer per week koolhydraatarm avondeten en ook scrambled eggs als lunch of ontbijt doen het goed. Mijn moeder vond het wel gedoe, maar toen we op Vlieland waren zochten we samen alternatieven voor brood en pasta. En niemand kijkt meer op van mijn thermoskan soep, mijn lijnzaadcrackers en fritata’s.

Gevulde aubergine

Lekker eten en koken

En weet je wat zo leuk is? Ik mag enorm veel eten. Eieren, kaas, melk, vis, vlees. En zoveel groenten dat ik het soms bijna niet op kan. Een halve krop ijsbergsla, een halve broccoli of bloemkool. In mijn eentje per avondmaal… En heerlijke gerechten maak ik. Het kost wel veel tijd, maar ja, dat heb ik er voor over. Want ik hou van koken en eten en vind mijn gezondheid belangrijk genoeg om moeite voor te doen.

Lijnzaadcrackers met tomaat, ei en mayonaise

Goed voornemen

En na drie maanden blijf ik op die min vijf kilo. Eigenlijk weet ik dat ik nog zeker drie maanden door ga. Want ik wil naar min tien! Een gezond lijf, met een lagere bloeddruk. Lekker kunnen rennen, zonder zware benen. Minder spierpijn en verzuring. Mijn goede voornemen is om in juli ongeveer tien kilo lichter te zijn dan op 1 januari. Dan is mijn BMI gezakt van 25 naar 22. Ik weet stiekem dat dit voor mij een blijvende leefstijl is. Af en toe zal ik wel eens frites of een wijntje nemen. Maar dit gevoel wil ik nooit meer kwijt. Fantastisch, toch? Helpen jullie me mee?

2 Replies to “Hardlopen, ademhalen en eten”

  1. Wauw, Marieke.
    Wat geweldig om te lezen.

    Inderdaad echt fantastisch en JA; ik help je graag mee om hier je blijvende levenswijze van te maken 🙂

    Groetjes Janneke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *