Thuiswerken

Verplicht thuis werken

Net als de meeste mensen met een kantoorbaan moet ik sinds eind maart thuiswerken. En dat kostte me in de eerste week moeite. Ik was gefrustreerd, omdat ik allerlei workshops zou geven, die nu niet door gingen. Ik was net een nieuw LEAN project gestart, met een stuk of 25 collega’s. De startbijeenkomst was net geweest en nu zouden we verder gaan. Grote brainstorms, vele bijeenkomsten. Dat moest ineens allemaal via videobellen. Al snel kregen we via mijn werk de Circuit app opgelegd als instrument hiervoor. Knallende hoofdpijn kreeg ik van die vergaderingen via Circuit. Iedereen praatte door elkaar, of je hoorde iemand typen en de rest niet. Of een aantal mensen zaten met lawaaiige huisgenoten, een hond, kat, slechte verbinding.

Even wennen

Ik wist even niet meer hoe ik mijn werk moest doen, op deze manier vanuit huis. Ik kon wel huilen en was zo geïrriteerd. Gelukkig zaten we allemaal in hetzelfde schuitje en vond ik manieren om met kleinere groepjes te videobellen. Alles went. Ik mistte alleen wel het werken met flip-overs, post its en het echte contact met mijn collega’s.

Full house

Mijn man, kinderen en de au pair waren natuurlijk ook allemaal thuis. Regelmatig werd ik gestoord tijdens het werk, omdat de kinderen niet konden inloggen of ruzie maakten. Ook ging ik soms omdat ik wat afleiding zocht maar de vaatwasser inruimen of in de tuin werken. Gek werd ik er van.

Bang voor Corona

Natuurlijk was ik gemotiveerd om me aan de regels te houden, omdat Corona een heftige ziekte is en er mensen aan dood gaan. Ik was bang dat iemand in mijn omgeving ziek zou worden en ik dan misschien wel de verspreider zou zijn. Of dat mijn moeder of schoonouders ziek zouden worden, of mijn zwager en schoonzus die allebei arts zijn.

Flexibel

Inmiddels werken we alweer maanden thuis en het gaat best goed. Ik bel meer dan ook, vaak zelfs met een telefoon om even niet tegen dat videoscherm aan te kijken. Ook wel eens voor een praatje pot, zoals je dat normaal aan het bureau doet met je collega’s. En natuurlijk zitten er voordelen aan thuiswerken. Ik zie mijn gezin meer dan ooit, we slaan ons er samen doorheen. Ik kan makkelijk ‘s ochtends een rondje gaan rennen en toch op tijd zijn voor het koffiemomentje met collega’s om negen uur. Al videobellend dan, soms nog even vanuit de keuken om thee te maken.

Echt contact met collega’s

Als het weer mag ga ik graag weer een paar dagen per week naar kantoor. In tegenstelling tot sommige collega’s hou ik van op kantoor werken. Ik mis het nog steeds. Vooral de scheiding tussen privé en werk en het echte (spontane) contact met collega’s. De lol en grapjes, de lunch en het naar kantoor fietsen. Maar voorlopig mag het nog helemaal niet, en dus geniet ik maar van de tijd thuis. Af en toe een kat op schoot, koffie in de tuin of een wandeling in de buurt met mijn oudste zoon. Thuiswerken is best wel oke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *