Resultaat na een maand 5kg kwijt met Sportrusten

Op 2 januari startte ik met het Sportrusten 5 kg kwijt programma. Dit hield in: minimaal drie keer per week duursport in verschillende hartslagzones, elke dag ademhalingsoefeningen en drie keer per dag koolhydraatarm eten. Geen tussendoortjes, geen suiker, geen alcohol. Ik zag er erg tegenop, want ik hou nogal van eten, zoals drop, chips, koekjes. Maar ik wilde echt graag gezonder worden en ik was te zwaar. Dus ik begon met een hele hoop groenten inkopen, en yoghurt, kwark, noten. Ik bakte vanaf dag 1 heel veel lijnzaadcrackers en maakte elke week een pan pompoensoep. At nog nooit zoveel sla, groenten, yoghurt, kwark en eieren. En ik at zo lekker!

Het kostte me wel veel tijd aan boodschappen, plannen van wat wanneer te eten en ontzettend veel en lekker koken. Gelukkig hebben ze in onze bedrijfskantine heerlijke grote salades, zonder dressing. En dan wat lijnzaadcrackers met brie er bij. De eerste dagen voelde ik me niet lekker Ik was moe en had constant honger. Bleek dat ik veel te weinig at. Tijdens de drie eetmomenten ging ik veel meer eten. 200 gram volle kwark met blauwe bessen en zaden als ontbijt. En ik kom gemakkelijk de vijf uur tot de lunch door. Dan die grote bak sla en twee crackers met brie. En dan weer gemakkelijk 6 uur tot het avondeten. En dan heerlijke gerechten als avondeten. Ik at heerlijke pompoenlasagne, zonder pasta. Met geroosterde pompoen, spinazie, veel kaas en super heerlijke bechamelsaus. En een lekkere boerenkoolstamppot met knolselderij, pastinaak, kaas en peper. Een overheerlijke ceasarsalade met garnalen. Ik eet zoveel groenten, dat ik geen aardappels, rijst, brood of pasta nodig heb.

Natuurlijk ging het wel eens mis. ’s Avonds at ik wel eens een stukje pure chocola bij de thee. Of een bakje nootjes. En tussendoor at ik wel eens nootjes (ongezouten en geen pindas). Ook wel eens kerstomaatjes. Maar het ging goed. De eerste week vlogen de kilo’s er af en verloor ik veel omvang op de buik. Ook werd mijn gezicht smaller. Ik verloor waarschijnlijk veel vocht. De weken er na viel het wat tegen. Maar dat geeft niet. Ik voel me lekker. Wat ik wel moeilijk vind zijn de dagelijkse ademhalingsoefeningen. Ik doe al vaak andere ademhalingsoefeningen, waar ik eerder een blog over schreef. Maar die zijn vooral oppeppend, en in dit programma moet je juist degene doen die je hartslag omlaag brengen. Waar je rustig van wordt, zodat je vetverbranding beter werkt.

Het eerste weekend had ik last van de ‘ketogriep’. Dat is een heel vervelend, beetje ziek gevoel, omdat je van suikerverbranding over gaat naar vetverbranding. Hardlopen ging voor geen meter en mijn benen deden zoveel pijn. Ik schoot constant in de verzuring. Dat doet pijn. Maar ik kreeg elke dag een mail en een filmpje van sportrusten. Een van Koen de Jong of van Janneke Poort. En daarin legden ze dit uit. Dit duurt bij sommige mensen een paar dagen, anderen een week of nog langer. Dus ik zette door. Ik weet dat ik zonder brood kan, dus moest de rest ook lukken.

Wat ik moeilijk vond waren de nuchtere trainingen. Zonder ontbijt hardlopen kan ik prima, maar mijn clubtraining is pas om negen uur. Als ik dan pas ontbijt als ik thuis kom, zo rond elf uur, is het al bijna tijd voor lunch. En dan was ik zo misselijk, dat ik bijna niet meer kon eten. Dat werkte niet. En doordeweeks ’s avonds lukte het ook niet, omdat ik op kantoor rond half een lunch, en dan pas om negen uur ’s avonds eet is dat echt te lang. Dus die nuchtere trainingen heb ik niet elke week gedaan. Ik troostte me me dat gedachte dat dat wel komt, omdat ik toch van plan was om langer door te gaan.

En wat was nu het resultaat na een maand 5kg kwijt met Sportrusten? Nou, ik ben drie kilo kwijt en zes centimeter smaller op mijn middel. Ik wil meer, want ik ben nog niet tevreden. Dus ik ga lekker door. Ik heb me opnieuw aangemeld bij sportrusten, zodat ik elke dag een mail en filmpje krijg. Deze maand ben ik hard aan het trainen voor de City Pier City, dus af en toe zal ik niet nuchter trainen als dat niet gaat. Ik wil graag mijn snelheid verhogen op de 10 kilometer, dus dat is voor mij nu belangrijk. Maar ik fiets twee keer per week 21 kilometer van of naar kantoor. Doe eens in de week yoga voor de souplesse. En hardloop twee keer per week. Best een lekker schema zo. 

Voor iedereen die nieuwsgierig is geworden, ga naar de website van sportrusten en kijk eens wat het programma inhoudt. Of bestel in ieder geval het kookboek van William Cortvriendt en Prins van den Berg. Ik heb in tijden niet zo lekker gekookt, en daar ben ik toch best goed in. Mijn drie mannen eten ongeveer drie keer per week mee en vinden het ook lekker. Dus met een gezin is het ook te doen, Je moet wel van koken houden, want het is veel snij en kookwerk. Ik maak inmiddels zelf bechamelsaus, dressing en mayonaise. Alles zonder suiker. En ik geniet! Een mooi resultaat na een maand 5kg kwijt met Sportrusten. 

2 Replies to “Resultaat na een maand 5kg kwijt met Sportrusten”

  1. Heel leuk om te lezen Marieke.
    En weet je wat zo mooi is, je schrijft dat het weleens ‘mis’ gaat.
    Maar eigenlijk is dat niet mis gaan; dat hoort bij het leven. Het is gewoon fantastisch mooi dat je het onder controle hebt; dat je na een dag ‘dat het mis ging’ het weer oppakt en doorgaat. Dat maakt dat dit zo’n fijne manier van eten is.

    Lieve groeten,

    Janneke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *