Te zwaar, nu afvallen

Al een tijdje zat het me dwars, dat ik te zwaar ben geworden. En dat niet alleen, ik heb ook een hoge bloeddruk en mijn vetpercentage is te hoog. Dus wat deed ik? Ik ging bewuster en gezonder eten. Maar ik bleef maar zwaarder worden. Een week geleden bleek mijn BMI tot 25 gestegen, en dan heb je officieel overgewicht. Dus ik ben te zwaar, nu afvallen! 

Via Facebook en de nieuwsbrieven volg ik Koen de Jong van Sportrusten. Ik had al een paar keer gelezen over zijn programma 5 kg kwijt, een 30 dagen programma met ademhalingsoefeningen, dieet en drie keer per week hardlopen. Dat past goed bij mij dacht ik. Maar december was geen goede maand om te starten. Dus ik startte op 2 januari. Op 1 januari aten we nog even alle restjes op van onze super oudjaars avond met vrienden bij ons thuis. 

Onderdeel van het programma is een kookboek, Hoe word je 100? Maar dat had ik nog niet ontvangen, dus wat moest ik eten? Ik vroeg tips in de Facebook groep voor deelnemers aan het programma. Bleek dat ik van een bekende het kookboek mocht lenen. Zij had het programma al eens eerder gedaan. Ze gaf gelijk wat tips wat lekker was en werkte voor haar. Met het boek op mijn schoot begon mijn boodschappenlijstje te maken. Lekkere recepten, maar wel bewerkelijk. Meestal ongeveer een half uur voorbereiding, maar dat ook voor ontbijt en lunch telt op dat anderhalf uur koken per dag! Gelukkig zijn de porties meestal voor twee of vier, dus ik ging vooruit koken. Ik ben er al paar dagen heel druk mee. 

Niet alle recepten zijn makkelijk en soms kost het wat meer tijd dan in het boek staat. Maar ze zijn stuk voor stuk lekker en goed vullend. Ik maakte al banaan-ei pannenkoeken, pompoensoep, boerenkoolstamppot en courgettepizza. Let wel, alles is koolhydraatarm, dus geen aardappels, pasta, rijst of brood. Je eet drie keer dag en geen tussendoortjes. Je doet een nuchtere hardlooptraining per week, dus zonder ontbijt. Dat werd mijn zaterdagochtendtraining bij de club. Dat had ik al geprobeerd vorige week en dat ging goed.

Soms heb ik wel honger tussendoor en dat is eigenlijk niet de bedoeling. Dan neem ik wel eens een wortel of een paar noten. Het is dus wel even plannen, maar ik begreep later dat ik per maaltijd dan meer moet eten. Het is de bedoeling dat je tijdens de drie eetmomenten zoveel eet dat je echt gevuld bent en vijf uur zonder eten kan.

Het gaat me redelijk goed af. Ik vind het wel moeilijk als mijn mannen aan de borrel gaan, met een kaasje of chipje. Ik drink deze maand ook geen alcohol en dan schenkt iemand een lekker glas wijn in voor mijn neus. Als ik het echt niet meer trek, dan weer een paar nootjes. Niet omdat ik honger heb, maar het ruikt allemaal zo lekker. Lekkere trek dus. En veel water en thee drinken helpt ook.

Veel mensen aan wie ik het vertel, reageren verbaasd dat ik wil afvallen. Maar ik voel me niet lekker in mijn lijf, mijn buik en benen zijn te dik en zitten in de weg. Mijn kleding zit niet lekker en sporten kost veel meer moeite. Aan de bak dus! Voor mij kost het hardlopen en de ademhalingsoefeningen niet veel moeite, want dat deed ik beide al. Dat eten is de crux bij mij. Maar ja, ik ben te zwaar, nu afvallen.

One Reply to “Te zwaar, nu afvallen”

  1. Ik snap t wel. Eens komt er een moment dat je iets anders wil dan je in de spiegel ziet of in je lijf voelt. T blijft altijd een zoektocht. Spieren sterker, meer souplesse en minder kilo’s. Prima toch om deze zoektocht te doen. Maar laat je niet gek maken. Je kan t niet altijd winnen van de hormonen maar wel leren ermee om te gaan. Succes met de ontdekkingsreis. Ik volg je als vriendinnetje en ik volg je voorbeeld in deze zoektocht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *