Een maand zonder suiker

Vorig jaar november at ik in het kader van een mooie Sportrusten uitdaging een maand geen (toegevoegde) suikers. Dus wel gewoon fruit, groenten enzo. Verder natuurlijk nog steeds koolhydraatarm. Dit in voorbereiding op de snoepmaand december, met Sint, verjaardag, Kerst en oud en nieuw. Was het moeilijk? Ja, een maand zonder suiker is moeilijk. Was het gezond? Zeker. Lukte het altijd? Nee.

Uitdaging van Sportrusten

Het was op een na laatste uitdaging van het jaar waarin ik in januari lid werd van Sportrusten. Ik startte toen met het 5 kilo kwijt programma, ging ook nog hardlopen, vasten, koud douchen, mediteren. En deze maand was het dus een maand zonder (toegevoegde) suikers. Als onderdeel van een jaar vol maandelijkse uitdagingen. En soms ook even een maandje alleen gezond eten en veel hardlopen. Of even minder lopen, maar lekker met de racefiets op pad. Die vijf kilo was ik al kwijt, en soms wat meer of minder. Dus dat eten dat hou ik wel vol. Dat periodiek vasten gaat ook goed, zelfs in de vakanties en met intensief sporten. Alleen tijdens een racefiets weekend ontbijt ik wel, want dan fiets ik zulke grote afstanden dat ik wat meer eten nodig heb.

Etiketten lezen

In november kwam ik er achter dat bijna overal toegevoegde suikers in zitten… In chips, curry’s, pastasaus, pindakaas… en hoe weet ik dat? Door heel veel etiketten en ingredientenlijsten te lezen. Wat ik leerde van Janneke Poort van Sportrusten is dat je zowel naar de voedingswaarde (suiker en andere bewoordingen daarvoor zoals sacharose) als naar de ingrediĆ«nten moet kijken. In melk zit bijvoorbeeld wel suiker volgens de voedingswaardetabel, maar het wordt er niet aan toegevoegd, kijk maar bij de ingrediĆ«nten. Melk is dus prima. Maar chips is hoog in koolhydraten en er is suiker aan toegevoegd. Zo ook bij drop. Laat ik die dingen nou net heel erg lekker vinden. Quilty pleasures. Maar niet tijdens een maand zonder suiker.

Noten en pure chocola

Afgelopen jaar heb ik mezelfd geleerd geen drop en weinig chips te eten. Maar wat ik dan wel weer eet zijn ongebrande en ongezouten noten. En kaas. Heerlijk! Geen glaasje wijn er bij, maar een kop thee of koffie. Of een heerlijk stukje hele pure chocolade, dippen in mijn kop hete thee. Ik probeerde zelfs chocolade met 99% cacao. Dat was niet zo lekker. Dus ik ga tot maximaal 85% cacao. Daar kan ik een heel klein stukje van eten,en dan heel tevreden mijn kop thee er bij drinken. Verzadigd! Zelfs tijdens een maand zonder suiker.

Decembermaand, snoepmaand?

Na die maand zonder suiker kwam de decembermaand. Met Sinterklaas maakte ik een schaaltje met lekkers voor mezelf. Mijn drie mannen mochten lekker uitgebreid snoepen, maar ik hield het beperkt. Dat ging goed. Alhoewel ik van dat beetje suiker wel erg veel buikpijn kreeg en op de bank moest bijslapen om het te verwerken. Dus de week er na nog een beetje gesnoept, maar tot Kerst niet meer. Nou ja, op mijn verjaardag had ik lekkere cakes en taarten gebakken. En met Kerst maakte ik suikervrije alternatieven voor de zoete toetjes: suikervrije schuimpjes, appel uit de oven met noten, maple syrup en kaneel.

Zonder suiker is goed te doen

Natuurlijk eet ik nog wel eens drop of chips. Maar ik merk dat ik het niet meer zo fijn vind om daarna zoveel buikpijn te krijgen. En zo moe te worden van al die suikers in mijn lijf. Dus doe ik het maar niet te vaak. En geniet ik er extra van als ik eens wat drop of een ijsje eet. Voor mij goed te doen dus, een maand zonder suiker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *