Koud dippen

In februari deed ik weer een uitdaging van Sportrusten: een maand koud dippen of douchen. Nou deed ik dat koud douchen al, elke dag na mijn warme douche. Meestal ongeveer een minuut of wat langer. Maar koud dippen is toch andere koek. Het plan was om in de maand februari, niet toevallig de koudste maand van het jaar, elke dag koud te douchen en dan eens per week ook in buitenwater te dippen.

Voornemens en twijfels

Mijn voornemens waren stellig en ik heb zelfs een paar keer een koude dip date gepland met andere mensen die dat regelmatig doen. Maar toen kwam de vorst… en het werd wel heel koud. Het water was nog maar een paar graden. En er was veel koude wind, uit het oosten. Iets met een Russiche beer? Nou ja, ik kreeg twijfels. En veel mensen verklaarden met voor gek. Ik durfde eigenlijk niet meer, want wat als er iets mis zou gaan?

Dompelbad

Ik loste het anders op. Geinspireerd door de facebook groep van Sportrusten, kocht ik een dompelbad. Daar kan je prima in koud dippen. Ik zette het in elkaar in de tuin en vulde hem met water. Net dat weekend vroor het zo hard, dat ik ben gaan schaatsen. De volgende ochtend lag er een dun laagje ijs op mijn dompelbadje. Ik vroeg mijn man een beetje in de buurt te blijven, trok mijn bikini en slippers aan en stapje voorzichtig door het ijslaagje in mijn badje. Heel langzaam zakte ik naar beneden, tot aan mijn nek. Met mijn hoofd onder water doe ik niet, dat vind ik te heftig.

Koude sensatie

Over mijn hele lichaam voelde ik de koude sensatie: een soort speldenprikjes op je houd. Niet heel pijnlijk, wel heel bijzonder. Ik deed ademhalingsoefeningen om rustig te blijven en de koude aan te kunnen. Na een halve minuut ging ik er weer uit. En wat een kick zeg! Ik stond een soort dansje te doen in de tuin. Doordat het vroor, was ik gelijk weer droog. Mijn benen waren wel rood en prikten een beetje. Ik ging even in bed liggen om weer goed warm te worden. Maar wat een hoop energie had ik ineens, van dat koud dippen!

Koud dippen is fijn

Dit ritueel heb ik nog een paar keer gedaan in de weken er na. Ik wil het ook nog wel een keer doen in een meer of de zee, maar voorlopig was mijn badje in de tuin een prima alternatief. En ik kan het steeds langer. Toen we in mei in een blokhut aan een meer zaten, heb ik elke ochtend gedipt in het meer. En de kinderen deden zelfs mee. Koud dippen is echt heel fijn!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *