De overgang, duurt te lang…

Ja hoor het is zo ver. Ik zit er middenin. Het klinkt zo gezellig, de overgang. Of de menopauze. Een pauze van wat eigenlijk? Die overgang begrijp ik, van je vruchtbare periode als vrouw, naar het einde daarvan. Maar het voelt helemaal niet als een pauze… De overgang, duurt te lang…

Sporten tijdens de overgang

Een paar jaar geleden schreef ik al eens over sporten tijdens de overgang. Dat ging me redelijk af, gelukkig. Ik kon nog steeds hardlopen, racefietsen, en doe nog regelmatig krachttraining. Wel had ik aan het einde van de Corona pandemie veel last na de besmetting. Ik was na het ziek zijn zo moe… en mijn thermostaat leek wel kapot. Bij elke stap een rood hoofd, zweten en super warm. Als ik ging sporten helemaal. Bij de Rugschool weten ze dat ik meteen een raam open gooi als ik binnen kom…

Klachten stapelen

Maar dat ging na een paar maanden beter. Ik bleek een vitamine D tekort te hebben. Een flinke kuur aan pillen en ik was weer energiek. Dat zweten en warm hebben tijdens het sporten bleef wel. Gelukkig niet meer zo erg dat het naar mijn hoofd steeg. Dus geen hoofdpijn of een rood hoofd. Ik ging lekker door met sporten en leven. Wel had ik regelmatig gebroken nachten. Midden in de nacht naar de wc en dan niet meer kunnen slapen. Maar vier uur slaap is echt te kort om de volgende dag te kunnen functioneren. De overgang, duurt te lang…

Wat is er aan de hand?

Dus maar eens naar de huisarts. Met een stripje slaappillen naar huis. Een halve was al genoeg voor een goede nacht slaap. En met die strip van acht pillen deed ik zeven maanden. Dat ging dus een tijdje goed. Tot ik weer zoveel last kreeg tijdens het sporten en ’s nachts. Warm, zweten, wakker liggen en zoveel pijn in mijn spieren en gewrichten. Ook de migraine kwam weer terug, heel heftig. Opnieuw naar de huisarts. Voor de zoveelste keer bloed laten prikken. Maar daar kwam weer niets uit. Dat lijkt fijn, maar wat heb ik dan? De overgang, duurt te lang.

Wachtlijsten

Dus doorverwezen naar het ziekenhuis. Maar door de wachtlijsten kon ik nergens terecht. Of nou ja, bij neurologie begin juni…  Nou ja zeg. Opnieuw gebeld met de huisarts. De assistente wierp een flinke muur op. Ik moest maar gewoon wachten tot ik aan de beurt was. Ik was ten einde raad en stelde voor dat ik dan naar een andere huisarts zou gaan. Of het echt zo erg was, vroeg ze. En ik riep uit: ja, ik kan niet werken, niet slapen, niets thuis doen. Uiteindelijk kreeg ik een belafspraak met de huisarts. Die heeft gelukkig gezorgd dat ik sneller bij neurologie terecht kan. Voor de overgangsklachten de verwijzing om laten zetten naar de Bergman kliniek, lang leve de particuliere klinieken.

Fem Chi Vitality

Inmiddels volg ik ook een FemChi Vitality coaching bij Hetty, die ik ken van het hardlopen. Elke twee weken gaan we twee uur de natuur in. Flink door wandelen, ook wel power walken genoemd. En verder veel oefeningen en een goed gesprek. De andere week spreken we over van alles wat met de overgang en leefstijl te maken heeft in een Zoom gesprek. Echt heel fijn om te doen. Goede tips, maar ook wat ik zelf allemaal kan doen. Maar ja, de overgang, duurt te lang…

(wordt vervolgd…)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *