Als vrouw sporten in de overgang?

Gekke vraag

Een gekke vraag misschien, maar kan je als vrouw sporten in de overgang? Mijn moeder, zus en veel loopmaatjes deden het. De een wat fanatieker dan de ander, maar ik zie genoeg goede voorbeelden. Waarom vraag ik me dit af? Omdat ik de afgelopen weken nogal wisselvallig ben qua slapen, temperatuur en sporten. Doodmoe, hoofdpijn, koud, warm. Voelt als een beginnende griep, die niet doorzet. Vooral dat ineens warm worden, tot en met een gloeiend heet rood hoofd is nieuw voor mij. Van mezelf word ik niet snel rood in mijn gezicht. Ik zweet ook niet veel in mijn gezicht. Op mijn hoofd, onder mijn haar wel, maar dat is logisch met zo’n dikke bos lang haar. 

Blij met mijn medaille na de Halve marathon van Vlieland een paar jaar geleden

Te jong voor de overgang?

Wat is dat dan toch? Al een tijdje loop ik met de gedachte dat het wel eens de overgang zou kunnen zijn. Ik werd uitgelachen, daar ben ik te jong voor? Wat nogal onzin bleek, want veel vrouwen hebben hier al last van vanaf halverwege de dertig. Dus onzin dat dat pas bij vijftig zou beginnen. En ik dacht dat je het dan steeds warm zou hebben, maar ik heb het ook heel vaak koud. Het lijkt wel of mijn thermostaat stuk is. Ik schiet van heel koud naar bloedheet. En na de warmte komt de hoofdpijn. Een naar gevoel, wat ik als migrainepatiënt maar al te goed ken. De afgelopen dagen heb Ik af en toe mijn migraine medicijnen genomen. Ik merk is dat ik me schaam. De overgang is toch iets voor omaatjes, en zeurpieten. Echt onzin natuurlijk, want het is serieus vervelend als je er last van hebt.

Zweten en snaaien op kantoor

Op mijn werk is het ook vervelend. Als ik ineens midden in een vergadering het bloedheet krijg en maar laagjes kleding blijf uittrekken, tot ik in een shirt met korte mouwen zit. Ik drink veel water en thee, en heb het gevoel dat dat wel wat helpt. Maar ik kreeg ook enorme snaaihonger. Hele zakken drop werkte ik weg in mijn eentje. Heel stom natuurlijk, want dan schoot mijn suikerspiegel omhoog en is het effect van mijn dieet weg. Moet ik weer opnieuw beginnen met afkicken. En het schijnt de opvliegers erger te maken. Dus na een paar dagen maar gestopt met die drop.

Slapeloze nachten

Het slapen wisselt erg, soms slaap ik heel diep en lang. En dan weer maar vijf uur in een nacht. Vreselijk vermoeiend, want de volgende dag heb ik toch zin in suikers… Ik zorg dat ik altijd wat gezonds bij me heb, zoals walnoten en cherrytomaten. Eigenlijk liever geen tussendoortjes, maar deze zijn gezonder dan snoep en koek. Ook drink ik veel gemberthee, heerlijk. En dan af en toe wat koffie of cappuccino. Als ik slecht slaap, ben ik ’s avonds echt uitgeput. Regelmatig sla ik een training of koorrepetitie over, en ga ik vroeg naar bed met een boek of een serie. 

De Duindigtcross eind vorig jaar: moeizaam gelopen, te zware benen, ademhaling te hoog en te veel kilo’s om mee te zeulen.

Als vrouw sporten in de overgang: hoe dan?

Hoe doen vrouwen van vijftig dat, zo sportief zijn? Kan je als vrouw sporten in de overgang? Kan ik dat? Ik ging zoeken op internet en kwam las er van alles over. Vreselijk… Die kilo’s aankomen herken ik, de hoge bloeddruk ook. Gelukkig kwam ik later dit artikel tegen: hardlopen tijdens de overgang. Ik vroeg eens om me heen en hardlopen kan natuurlijk prima, zoals Prorun ook schrijft. En ik kreeg een aantal tips. Geen suiker, goed slapen en ontspannen en zo nodig, naar de huisarts. Gelukkig het gaat over, die vreselijke opvliegers. Kan wel een paar jaar duren… Nou collega’s en familie, maak je borst maar nat. Ik onderga het niet lijdzaam, maar schiet al snel in de klaagmodus. Want er is niets waar ik zo chagrijnig van word als niet kunnen slapen en sporten. Dus, ik blijf het gewoon proberen. Goed slapen, veel sporten, yoga, ademhalingsoefeningen en gezond eten. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *