Herfst depressie

Regen, wind, vallende blaadjes. Dat veroorzaakt bij mij een herfst depressie. Vroeg donker en laat licht, ieder jaar lijk ik er meer last van te hebben. Ik ben vreselijk moe en heb werkelijk nergens zin in. Niet in hardlopen, fietsen, zingen, werken. Alleen op bank hangen, films kijken, eten, drinken. Verder niets. Somber ben ik ook. Depressie is zo’n zwaar woord en daar wil ik eigenlijk niet aan. Maar als ik eerlijk ben denk ik dat ik er dicht tegenaan zit. En dan niet omdat het mode is, maar omdat ik me echt heel somber voel. Zo somber, dat ik zelfs niet kan opbrengen om de dingen te doen die ik normaal heel leuk vind, zoals zingen, hardlopen, voorlezen.

Regen, wind en kou

Raar hoe dat werkt in je hoofd. Want eigenlijk hou ik wel van de herfst, met paddenstoelen, de mooie kleuren. De warmte in huis, met kaarsen en de open haard. Dat de wereld even wat kleiner en gezelliger wordt. Maar met de herfst komt ook de regen en harde wind. En ik hou helemaal niet van regen, vooral niet het nat worden tot op je onderbroek als je gaat fietsen. En het koud krijgen van langs het voetbalveld staan. Of bibberen na een hardlooptraining als je je droge kleren vergeten bent. Of nog terug moet fietsen vanaf de club. Door dat slechte weer kan ik behoorlijk in een depressie raken.

Depressief op de bank

Ik had met mezelf afgesproken niet streng te zijn. Als het echt niet gaat, niet gaan hardlopen of fietsen naar het werk. En nu gaat het dus even niet. Maar ja, dan word ik nog depressiever. Ik lig daar maar op die bank, met thee en chocola. Duffe spelletjes te doen op mijn telefoon. Of zo’n hele Zweedse detective serie achter elkaar te kijken op mijn IPad. En regelmatig val ik tijdens het lezen of tv kijken in slaap. Om na een half uur heel naar wakker te worden, met plaklenzen en pijn in mijn nek.

Oplossingen

Dus wat ga ik doen? Ik heb een lijstje gemaakt met wat ik wil doen om de herfst-depressie te bestrijden. Om uit de herfstdepressie te komen, is het belangrijk om mijn normale dagritme aan te houden. Het ritme van werken, ontspanning enzovoorts. Dus ook wekelijks naar mijn koorrepetitie en van het oefenen word ik ook blij. En twee keer per week hardlopen, liefst tijdens de trainingen met mijn loopgroep. Dat fietsen naar het werk valt me zwaar. Dat doe ik als het gaat, omdat ik me daarna heel goed voel. En ik ga als mijn trouwe collega meefietst. Want dat is toch leuker dan alleen.

Ontspanning

In het weekend mag ik bijkomen en ook wel eens een middagslaapje doen, of een filmmiddag met de jongens. Popcorn bakken, genieten van de film. Ook boek ik een weekend weg naar een vriendin. Ik heb haar al te lang niet meer gezien en vind het erg leuk om naar Engeland te gaan. En van het plannen van vakanties word ik ook blij, dus de meivakantie in Bretagne is net geboekt.

Actie

Maar op de korte termijn, wat ga ik anders doen? En werkt dat? Ik ben nogal ongeduldig, dus ik wil eigenlijk dat de dip vandaag weer over is. Dat ik kan genieten van paddenstoelen in het bos en niet binnen depressief ga zitten zijn. Dat ik met plezier op de racefiets stap en naar mijn hardlooptraining ga. Misschien bak ik wel koekjes. Of maak ik een heerlijk ovenschotel. Dingen die ik binnenshuis kan doen en waar ik vrolijk van word. Of schrijf ik een blog, ook een opluchting als ik het kwijt kan aan het papier. En als het droog is, met mijn Canon op stap in het Haagse Bos, paddenstoelen fotograferen. En zometeen stap ik weer op de racefiets. Op naar een herfst-up in plaats van een herfst depressie.

4 Replies to “Herfst depressie”

  1. Je kunt mij op het moment uittekenen op de bank, met koekjes, thee en series.
    Ik doe wat ik echt MOET doen.. zoals werken.. en een aantal dingen waar ik blij van word.
    Ik troost mezelf soms met: het is herfst… kijk hoe de natuur eraan toe is… wij zijn niets meer of minder dan de natuur. Het is gewoon niet altijd feest.
    Mooie blog weer Marieke.

  2. Zooo herkenbaar. Wanneer geef je ff toe en wanneer is actie nodig. Lastig kiezen soms. Let goed op voeding en extra vitamines en vooral ook praten met lotgenoten.

  3. Balen dat je hier last van hebt! Maar wel leuk geschreven 🙂 Ik denk dat je veel mensen helpt met je openheid. Want depressieve klachten komen in deze tijd van het jaar veel voor: meestal door gebrek aan licht. Heb je al eens lichttherapie geprobeerd? Ruim 80% van de mensen met een herfst/winterdepressie is hiermee geholpen.

  4. Dank je wel, Malene, Margret en Miriam. Mooi dat het herkenbaar is, dat helpt al. En inmiddels gaat het alweer wat beter met me. Gek hoe dat werkt, zodra ik de blog geschreven had meteen aan de slag gegaan en toen ging het al beter. Ik zal vast wel eens terugvallen, maar nu al veel meer energie en zin in hardlopen, fietsen en fotograferen. En al die dingen ook weer echt gedaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *